Argentijnse Tango Club
Iván Torres Concha, de initiatiefnemer van de Argentijnse Tango Club, is opgegroeid met de tango. In zijn geboorteland Chili en in Argentinië leefde hij binnen deze cultuurvorm. Ook later in Nederland volgde hij de ontwikkelingen van de tango op de voet en bouwde hij een indrukwekkende kennis op van de Argentijnse tango, zowel op het gebied van de muziek als de dans. In de eerste helft van de jaren 1970 startte Iván samen met o.a. Carlos Ossa en Roberto Grassi een muziekkring rond de tango. Vanuit deze kring ontstond het idee om structureel lessen in de Argentijnse Tango aan te bieden. Iván begon hiermee begin jaren 1980.
Zijn partner Petra Torres Concha heeft ook haar hele leven gedanst (o.a. klassiek ballet en tapdance), maar vond uiteindelijk in de Argentijnse tango de dans die haar als gegoten zat. Haar ingetogen en soepele techniek perfectioneerde ze bij verschillende professionals in Buenos Aires, Santiago de Chile en Parijs. Als dansdocenten ligt de kracht van Iván en Petra in de variatie. De cursisten maken niet alleen kennis met de bekende jaren veertig tango, de milonga en de váls, maar ook met andere vormen zoals de “gran salón” en de snelle “club de tango” uit de jaren 1950.
In de loop der jaren heeft de Argentijnse tangoclub verschillende gastdocenten naar Groningen gehaald; o.a. Gustavo Arias, Mirta en Lalo Diaz, Eduardo y Gloria Arquimbau, Gustavo Naveira, Ricardo y Nicole, Daniela y Armando, Rodolfo y Maria, Juan Bruno y Zoraida Fontclara, Verónica Villarroel y Marcelo Soria, Teté y Silvia. Maar naast het kijken naar jonge en oude, beginnende en professionele dansers houden Iván en Petra bovenal van het dansen zelf. Ze laten hun bewegingen door de muziek, het ritme en het moment sturen en zo ontstaat er een dans die nooit herhaald zal kunnen worden en die door een grande dame de tango werd omschreven als ‘el uno para el otro’. Op de deskundigheid van Iván en Petra wordt regelmatig beroep gedaan; ze geven interviews voor TV- en radiostations in Zuidamerika, schrijven artikelen over tangofenomenen voor tijdschriften (o.a. La Cadena, helaas nu ter ziele) en geven lezingen voor een breed publiek (o.a. Rijksuniversiteit Groningen, non-profit instellingen en verenigingen).
De Argentijnse tangoclub voor: cursussen – privélessen – demonstraties – ballet de tango – salons – videoavonden – workshops voor dj’s – advies.